Количката е празна
Към всички продукти

Комплект гривна и обеци от полускъпоцени камъни

13,00 лв.


Опции за покупка
Базова цена:

13,00 лв.

Моля изберете

Гривната се състои от полускъпоцени камъни Аквамарин и обеци от Лазурит

 

Аквамаринът е скъпоценен камък, разновидност на минерала берил с нежно син, синьозелен цвят. Името му произлиза от латинското aqua marinaморска вода, защото цветът на камъка напомня този на морската вода.

Най-големите находища на аквамарин се намират в Бразилия. На едно от местата за добив в Южна Америка е открит кристал аквамарин с тегло 110,5 килограма. Най-големият известен обработен камък тежи 2 594 карата. Макар и изключително рядко в България аквамарин се среща сред пегматитите на Рила и Родопите.Смята се, че аквамаринът може да укротява морските бури. Той е талисман на вярната любов, съхранява приятелството и справедливостта. Някога се е считало, че укрепва сърцето, помага при заболявания на белия дроб, кожата и нервната система. Астролозите го препоръчват на родените под знака на Близнаци, Везни, Водолей и Риби. Някога аквамарините украсявали царските корони.

 

Лазуритът е популярен скъпоценен камък. Цветът му е син и се среща в различни нюанси. Името му произлиза от персийски lazhward, което означава син. Тъмносиният му вариант е известен под името азурит.[1] Известен с наситеният си цвят, камъкът е бил ценен още в древния свят. В древен Вавилон и Египет са го приемали за божествен атрибут. Лазуритът е една от градивните частици, от които се изработва флорентинската мозайка. Лазуритът може лесно да се надраска и тъй като има известна разтворимост във вода, не е препоръчително да се мокри. Камъкът, известен като лапис лазули, всъщност е скала, състояща се от няколко различни минерала в допълнение към основния образуващ минерал лазурит (25-40%), а именно (но не задължително всичките) калцит, пирит, содалит. Двете содалитени групи в него съдържат (Na,Ca)4(SO4, S3, S2) и ситуацията напомня тази при хакманита, който е содалит, богат на сулфиди. Всъщност, лазуритът е богат на сулфиди хаюин и двете скали не би трябвало да се разглеждат отделно една от друга. Мистичните сили, които древните народи вярвали че притежава лазуритът са, че носи спокойствие и увеличава умствената дейност. Тъй като някои лазурити имат тъмен цвят, ги наричали „океан“. Когато погледнел такъв лазурит, наблюдателят моментално бивал заливан от спокойствие и поглъщан, сякаш от океан. Най-големите находища досега са открити в Египет, Афганистан, САЩ и Канада.


Подобни продукти